fredag 24 maj 2013

Sushi

Idag kom äntligen dagen jag har väntat på så länge! Eller ja, hela veckan varje fall. Sushi-time! Om man ska göra egen sushi får man räkna med att det tar tid. Två timmar tog det för oss, men det berodde mest på att riset tar väldigt lång tid att göra. Först ska man tvätta riset tills vattnet är klart. Sen ska det ligga i blöt i 20 minuter. Sen ska det koka upp och sjuda tills vattnet är borta. Till sist ska det stå och dra i 10 minuter. För att riset sedan ska bli klibbigt ska man värma risvinäger och socker, till sockret har löst sig och hälla detta över riset. Sen tar det minst en halvtimma innan man kan använda riset, eftersom det måste svalna först. 

Vi försökte göra en variant som de har på vår sushi-resturang. Den heter Oki-maki och är en sjögräsrulle som har löjrom, majonnäs, sallad, avokado och räkor. Vår variant hade rom, räkor, avokado och majonnäs. Tipset till nästa gång är att ha en lite mer mogen avokado. Vår var lite för hård, fast att den kändes mogen i affären. 

Vi gjorde även en mindre variant av rullarna, kappa-maki, då är det endast ris och gurka i. Blev lite för mycket ris, så rullen ville inte riktigt stänga sig :( Sen gjorde vi små riskuddar, nigiri, med avokado och rökt lax. Vågade inte ta färsk lax, då det skulle vara något speciellt med laxen tror jag.  Gick finfint med rökt lax oavsett :) Vi gjorde även egen inlagd ingefära. Förvånansvärt enkelt och gott. 

Övriga dagen har gått till att strosa runt lite i staden. Först var vi och handlade mat på ICA. Vi tog sedan en runda, bla till HM, Ginatricot och Stadium. Skulle köpa bikini till sommaren. Efter en bra stunds provande, så såg Jimmie en fin kombination på en provdocka, som det sedan slutade med att jag gick hem med. Inte dockan, bikinin ;) Vi gick sedan till TGR för att köpa ätpinnar som syns på bilden. Ville även köpa en sojaskål, men tyckte inte vi hittade någon som passade. De vi hittade kändes så stora, men nu i efterhand tror jag inte det spelar så stor roll. Det slutade med att vi tog varsin ramekinsform. 

Nu ska jag se om jag hittar något sött att äta. Har sjukaste matkoman alltså.

2 kommentarer: