torsdag 27 november 2014

Hälsa och kost

Igår var vi på en föreläsning om hälsa och kost på klubben. Riktigt givande och intressant. Kände att det var den lila sparken jag har gått och väntat på utan att egentligen vetat om det. Har saknat den biten som är kvar för att välja ännu fler hälsosamma alternativ när det kommer till mat. Hon som pratade om kost och hälsa pratade en del om olika sötningsmedel, citronsyra (E330) och övrig E-nummer. Har inte tänkt så mycket kring E-nummer mer än att det inte är bra för oss. Vi köper alltid färsk mat och lagar allt från grunden för att undvika dessa nummer, problemet är bara att dessa E-nummer finns ju i allt! Någon som förvånade mig mest är citronsyra som man kan tro är nyttigt för det kommer från citroner. FEL! Det är någon skumt sötningsmedel som man blandar med svart husmögelsvamp och låter det jäsa. SVART HUSMÖGELSVAMP! Hör ni!? Det stoppar vi i oss. Kolla på prylarna ni har i skafferierna och försök hitta något som inte har E330 typ...

En annan skrämmande sak hon också sa var sötningsmedel och dess påverkar. Det är något av det värsta man kan få i sig. Hon berättade om ett fall där det var en person som hade fått MS (hemsk sjukdom som drabbar nervsystemet). Personen i fråga satt i rullstol och kunde i princip inte röra sig eller göra något själv. En person i släkten hade då läst om sötningsmedel (aspartam i detta fall) och dess "biverkningar". Personen i rullstol slutade dricka läsk som innehöll sötningsmedel (light-läsk) och efter en vecka var personen uppe ur rullstolen. Helt jävla sjukt! Detta tillåts tillverkare att stoppa i vår mat. Helt jävla sjukt!

Slutsatsen av hela föreläsningen var mer eller mindre att byta ut en del saker man har hemma mot ekologisk mat för att komma ifrån E-nummer. En annan bakgrund till att välja ekologiskt är att mycket vi äter idag är kemiskt framställt, vilket gör att kroppen inte vet vad det är vi stoppar i oss. Äter vi något med sötningsmedel tror hjärnan det är socker, men det är inte det, så kroppen kan inte behandla det, vilket resulterar i skräp i kroppen och att den sakta kommer gå sönder. Plus att massa insulin sprutas ut i kroppen fast att det inte är socker som sak behandlas. 

Vi blev som sagt ganska inspirerade och valde att byta ut lite grönsaker till ekologiskt när vi var och handlade innan idag. Vilken skillnad. Grönsakerna smakar ju något! Vi försökte även få tag i kokosolja häromdagen men hittade inte det i affären så jag frågade hon som föreläste igår och fick ett tips om vart vi kunde hitta det. Finns en liten frukt och grönt affär i Karlskrona som har mycket ekologiskt, både frukt och andra produkter. Fick med oss kokosolja, örtte med smak av hallon, hallonsaft och en rawbite med smak av äpple och kanel. Teet var galet gott, eftersom jag älskar hallon. Inget koffein i teet, vilket jag får svårt att sitta still av om jag dricker för mycket av. Rawbiten var förvånansvärd god. Är inte mycket för dadlar och frukt annars, men kommer lätt köpa fler och ha hemma. Passa som mål före eller efter träningen kan jag tänka mig.  

Känner att jag kan skriva om allt som togs upp igår, men det är så mycket. Föreläsningen skulle egentligen bara vara en timma, men vi var så nyfikna så den tog två och en halv timma! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar